Mariette Beco 80 ans

Mariette Beco overleden

Op vrijdag 2 december is Mariette Beco, aan wie de Maagd der Armen acht keer verschenen is tussen 15 januari en 2 maart 1933 op 90-jarige leeftijd overleden in het rusthuis Home de la Vierge des Pauvres te Banneux.

Het nieuws verspreidde zich snel onder de bedevaarders, die allen sterk onder de indruk zijn.

Mariette kende, net als alle andere bejaarde personen, de gewone vreugden en moeilijkheden. De rector van het Heiligdom, E.H. Leo Palm, ontmoette meermaals Mariette. Hij getuigt van een vrouw die geliefd was door haar familie, die nauw verbonden bleef met haar zoon en de kleinkinderen. Mariette werd ook getekend door het overlijden van haar twee dochters, ééntje overleed zeer jong, de tweede overleed in 2008.


De verschijningen van Banneux werden voor de Kerk officieel erkend door de bisschop van Luik in 1949. Bij zijn bezoek aan ons land in 1985 beozcht paus Johannes Paulus II Banneux en ontmoette er Mariette Beco.

In 2008, bij gelegenheid van de vieringen van de 75e verjaardag van de verschijningen, droeg Mariette de toenmalige rector E.H. J. Cassart op om een brief voor te lezen waarin zij zich een laatste keer uitdrukte : Ik was slechts een postbode die een boodschap moest afleveren. Eenmaal dit gebeurd, verliest de postbode alle belang.

Net als zijn voorgangers bevestigde Mgr. A. Jousten, huidige bisschop van Luik, het authentieke karakter van de verschijningen, bij gelegenheid van de 60e verjaardag van de erkenning van deze verschijningen in 2009.

Heel haar leven heeft Mariette teruggetrokken willen blijven. Zij kwam incognito bij de bron of de verschijningskapel om te bidden tot de Maagd der Armen, die zij nu is gaan vervoegen in de hemel.