Jaarthema 2021

“Ik kom om het lijden te verlichten”

Maria, Moeder van Hoop

Beste bezoekers van deze site,

Toen de deskundigen ons in 2019 het faillissement van de oudste touroperator ter wereld uitlegden, waren ze het er unaniem over eens: deze reisorganisator wist niet hoe hij de tekenen des tijds moest lezen. “Tegenwoordig vermijdt de potentiële toerist tussenpersonen en maakt hij of zij zelf plannen achter de computer.”  De trend is naar individualisme.

Ieder voor zich?

Individualisme, ieder voor zich: dat is wat we op veel gebieden kunnen waarnemen, ook op het gebied van pelgrimstochten. In plaats van deel te nemen aan een georganiseerde pelgrimstocht per bus in een bepaalde periode van het seizoen, gaan velen liever spontaan op pad en geven de voorkeur aan reizen per auto. Is dit een onomkeerbare trend die voor eens en voor altijd moet worden erkend? Ik ben niet zeker!

Want vreemd genoeg gaat de trend ook in de richting van grote evenementen: mensen nemen graag deel aan festivals, sport- of culturele evenementen of … pelgrimstochten! Ecologisch bewustzijn zet ook een rem op ongebreideld individualisme. Ik ben er diep van overtuigd dat pelgrimstochten met autocar nog een mooie toekomst voor zich hebben, ook al zijn we op dit moment misschien getuige van een woestijnovergang die onze trouwe organisatoren het leven harder maakt.

“Gedeelde vreugde” 

Zoals elk jaar stellen we voor om samen een element van de Boodschap te verdiepen die Onze Lieve Vrouw van de Armen ons in 1933 in Banneux heeft toevertrouwd. “Deze bron is voor de zieken,” zei de Schone Dame. De zieken en gehandicapten hebben daarom een speciale plaats in het hart van Maria en in het hart van het heiligdom. Zij zijn het die wij willen verwennen, vooral in deze tijd van 2020.

Een Duits spreekwoord geeft de deugden van solidariteit mooi weer: “Gedeelde vreugde gedeeld, dubbele vreugde; gedeeld verdriet, gehalveerd verdriet.”  Ja, een samen beleefde pelgrimstocht is werkelijk een bron van vreugde en troost voor hen die het avontuur aandurven.

Beste organisatoren, ik wil jullie echt bedanken voor het mooie geschenk dat jullie de pelgrims bieden door hen uit te nodigen om deel te nemen aan een bedevaart. En als u informatie of hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons personeel staat tot uw beschikking.

Met mijn beste groeten.
E.H. Leo Palm
Rector