Feest van de Tenhemelopneming van Onze Lieve Vrouw

Feest van de Tenhemelopneming van Onze Lieve Vrouw

Eindelijk een normale 15e augustus in Banneux?

 

Sinds 2015 verlangen de pelgrims ernaar om een “normale” 15 augustus in het heiligdom van Banneux mee te maken. Een nare herinnering blijft eveneens dat na de aanslagen in Zaventem veiligheids- en politieagenten pelgrims aan de ingang van het heiligdom controleerden. Alle tassen werden doorzocht. Christenen in het Midden-Oosten spraken niettemin hun dank uit voor alle veiligheidsmaatregelen, aangezien zij pijnlijke ervaringen beleefden met islamisten.

In 2020 verstoorde het Coronavirus ons hele sociale leven en voor de allereerste keer in de geschiedenis van het heiligdom werd het terrein gesloten voor het publiek en dat uitgerekend op Maria ten Hemelopneming!

Dit jaar moeten we de Maagd Maria normaal kunnen vieren. En we zijn blij dat reeds lang aangekondigde pelgrimsgroepen, zij in kleinere aantallen, opnieuw komen.  Sinds enkele decennia trekt 15 augustus alle naties naar de bron van Banneux. De pelgrims uit het Nabije en Midden-Oosten, waaronder Irakezen, Syriërs, Libanezen, Armeniërs en vele anderen, drukken op het feest hun stempel . We mogen ook onze vrienden uit Kosovo niet vergeten die, nadat zij in West-Europa zijn aangekomen, niet langer een bedevaart naar Letnica maken, maar naar Banneux.

Vele andere pelgrims zullen hun originele toets toevoegen, met name tijdens de internationale mis, die gedeeltelijk wordt opgeluisterd door het koor Kristu Bolingo, voorgegaan door de bisschop van Luik, Mgr. Delville.

The Assumption of the Virgin of Francesco Botticini

 

Overzicht van de vieringen op 15 augustus:


Franstalige missen: 8.30 – 11.15 – 16.00 uur.


Internationale mis: 10.30


Ziekenzegening: 15 uur.


Kaarsenprocessie: 20 uur


 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.